Menu

Op consultatie bij de digidokter

24 februari 2014 - Blog, Mediawijs
‘Een digidokter? Wat is dat nu weer?’, hoor ik je denken. Nee, het is geen dokter die medische vragen online beantwoordt. Het is wel iemand bij wie je terecht kan met alle vragen over computers, tablets, internetaansluitingen, smartphones, enzovoort.

“Meneer, mijn internet werkt niet.”

Mediawijs.be bracht een bezoekje aan digidokter Jacques in Geel. Aan de ingang van de bibliotheek, vlakbij de koffie en thee, staat zijn deur wagenwijd open.

De bibliotheek is net open en er zit al een vrouw binnen. Ze heeft een aantal vragen voor de digidokter, waaronder eentje over internet. Vroeger, in Antwerpen, gebruikte ze een stick, maar die werkt in Geel niet. Wat kan ze nu het beste doen?

Vragen over internet krijgt Jacques wel meer. “Tijdens mijn spreekuren krijg ik vooral vragen over dagdagelijkse dingen. Vorige week kreeg ik een schrijver over de vloer die problemen had met Word. Dan heb ik iemand geholpen om formules te maken in Excel. Er zijn ook nogal wat mensen die problemen hebben met e-mailcontacten importeren en alfabetisch rangschikken. Sommige mensen nemen eerst een handboek vast, anderen komen naar hier.”

Niet voor de dokter

Weet hij het antwoord niet meteen? Dan duikt hij de bibliotheek in of gebruikt hij internet en zoekt hij samen met de bezoeker naar een goede oplossing. Maar ook de dokter heeft beperkingen: “Op technische problemen ga ik niet in. Ik heb onlangs tegen iemand gezegd dat ik dacht dat zijn videokaart kapot was maar ik ga geen computer open maken om te onderzoeken of die effectief kapot is. Ik hou me ook niet bezig met illegale software.”

Een nieuwe computer

“Een paar mensen zijn hier raad komen vragen voor ze een nieuwe laptop of tablet aanschaffen. Dan probeer ik een klein beetje te achterhalen wat ze ermee willen doen. Over het algemeen is het het beste om een kleine laptop te kopen. Je kan die makkelijk mee op reis nemen. Dat hoeft ook niet duur te zijn. Een tablet heeft toch wel beperkingen en is voor een aantal toepassingen niet zo flexibel.”

Advies op mensenmaat

En inderdaad: even later komt er een andere vrouw langs. Ze heeft over het initiatief gelezen in een lokaal blaadje en voelde zich aangesproken omdat het vrijblijvend was. Een computer wil ze kopen, maar welke? En welke programma’s moet ze er dan opzetten? Jacques vraagt waarvoor ze die zou gebruiken en stelt – op basis van haar noden en wensen – een laptop voor. Hij geeft nooit advies over merken, wel vergelijkt hij een vaste computer met laptop en tablet en geeft hij enkele tips mee.  Kortom, eerlijk en vrijblijvend advies op mensenmaat. De vrouw gaat opgewekt terug buiten.

Vooral 50-plussers

Het is net dat laagdrempelige karakter dat de bibliotheek van Geel voor ogen had toen ze in oktober met dit project startte. Daarmee wil ze haar steentje bijdragen om de digitale kloof te dichten. Want ze merkt dat vooral senioren daar het slachtoffer van zijn. En hoewel er nergens vermeld staat dat de digidokter gericht is op senioren, zijn het toch overwegend 50-plussers die gebruikmaken van deze gratis dienstverlening. Volgens Jacques komen jongeren niet naar hem, want die zoeken de antwoorden op hun mediaproblemen eerder online of bij vrienden.

35 bezoekers op 10 weken tijd

Op het uur dat Mediawijs.be aanwezig was, kwamen er 4 ‘patiënten’ tussen 50 en 72 jaar oud langs. Gemiddeld passeren er 3,5 mensen per week, wat vandaag een vruchtbare dag maakt. Ook mensen met heel wat computerachtergrond vinden hun weg naar de dokter. Ludo is hier al meer geweest. Hij praat honderduit en het wordt een gezellige bedoening.

“De dokter ziet er niet digi uit, hé?”

Met de laptop die Ludo herstelde zijn er nog wat probleempjes. Terwijl de twee krasse zeventigers zich buigen over de oude laptop, krijg ik een uitgebreide les in technische computergeschiedenis. Tussendoor lacht hij “De digidokter ziet er niet digi uit, hé?”, waarmee hij wellicht doelt op de 74-jarige leeftijd van de dokter.

Jacques heeft zich sinds zijn vervroegd pensioen in 1992 verdiept in computerboeken en hij ging als lesgever aan de slag bij Digidak en het psychiatrisch ziekenhuis in Geel.

Enthousiasme troef

“Ik zou het jammer vinden dat mijn kennis verloren zou gaan. Als ik er op deze manier mensen mee kan helpen, waarom niet? En ik heb zelf ook wel behoefte aan omgang met mensen.” Een win-winsituatie. Jacques is erg geëngageerd. Hij denkt mee na over mogelijke verbeteringen. “De eerste weken was ik er tot halfzes, nu tot halfacht, maar dat wordt nog geëvalueerd. Vooral oudere mensen komen niet meer buiten als het donker is.”

Nog vernieuwingen

“Waar we nog aan denken voor volgend jaar, zijn themamiddagen. Bijvoorbeeld e-cards leren versturen via seniorennet. Want als mensen een nieuwjaarskaart sturen, dat is snel een euro per kaart. Voor veel bejaarden is dat veel geld. We hebben nu moderne communicatiemiddelen, waarom zouden we die dan niet gebruiken? Vanaf september of oktober wil ik zo’n middagen inlassen. En als er belangstelling is, dan bekijken we of we er meer kunnen doen.”

Digidokter Kortrijk

En zo evolueert hij in de richting van de digidokter in Kortrijk. Elke derde zaterdag organiseert de bibliotheek er in samenwerking met Vormingplus een voormiddag die start met een uur initiatie rond een thema waarna iedereen eigen vragen kan stellen.

Een digidokter in de zaal?

De enige digidokters die wij momenteel vonden, houden consultatie in de bibliotheken van Kortrijk en Geel. Maar gezien het succes daar, zou het ons niet verbazen als er binnenkort meer dokters hun mediapraktijk openen. Of misschien zijn er nog digidokters waar wij het bestaan niet van afweten.

Ken jij nog een digidokter? Laat het ons zeker weten en we voegen hen toe aan het lijstje.

Zelf starten

De belangrijkste ingrediënten voor dit succesrecept:

  • een initiatiefnemer,
  • een ruimte,
  • een enthousiaste, mediawijze vrijwilliger,
  • lokale promotie.

Dit artikel verscheen in het dossier Wijze Senioren van mediawijs.be.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 8 =