Menu

Antwerpen geeft!

22 oktober 2013 - Blog, Susta

Dageraadplaats wordt geefplein

(Susta, 13 oktober 2013)

Onderweg bedenk ik dat het misschien geen goed idee is om met lege handen naar een geefplein te gaan. Maar dat blijkt geen probleem te zijn. Gelukkig maar. Het is zondagochtend en ik fiets door de regen naar de Dageraadplaats. Die werd vandaag even omgetoverd tot een geefplein, maar wat is dat nu precies?

Geven

Gulle gevers dragen allerhande spullen aan: kasten, speelgoed, bloempotten, kleren,… er passeert zelfs een kerstboom. ‘De stoelen staan daar en het servies mag je aan de overkant zetten’, een vriendelijke man helpt iedereen verder zodat alles netjes gesorteerd blijft onder de rode tentjes van de stad. In de kraampjes errond kan je onder andere je fiets laten graveren en een hapje eten van de gemeenschappelijke brunch.

Nemen

Zie je iets dat je kan gebruiken? Dan neem je het mee. Zo simpel is het. Vooral in de stapels kleren wordt er druk gegrabbeld. Iedereen verlaat het plein stralend met een nieuwe schat of met het fijne gevoel dat ze anderen blij hebben gemaakt.

Publiek

Ondanks het slechte weer is er een goede opkomst. Geen massa volk, maar wel een gestage toeloop van bezoekers. Gevers en nemers. Want je moet niets geven om iets te kunnen meenemen. Dat is de hele filosofie. En wat vandaag niet meegenomen wordt, krijgt een plekje in de Kringloopwinkel. Prima toch?

Terwijl ik vertrek weerklinkt er een mooie live-versie van Summertime. Ondanks de bibberende en doorweekte mensen die ik zie, past het nummer perfect bij de hartverwarmende sfeer die nu van dit plein straalt.

Gemist?

Heb je nog spullen die je wil weggeven? Dan kan je altijd terecht in de Geefkast op het Damplein (httpss://www.facebook.com/geefkastantwerpen?fref=ts ). En wie weet komt er nog wel eens een Geefplein?

geefplein

Lees het originele bericht hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 5 =